Optimera foderomvandlingen & förbättra näringsupptaget med Probihorse

Hur hjälper jag min häst som har diarré?

Kan jag ge Probihorse hela tiden eller som kur? 

Hur lång är hållbarheten på öppnad förpackning?

Hur förvarar jag produkterna?

Vital Probihorse eller Flytande Probihorse - vilket ska jag ge?

Det luktar starkt när jag öppnar Vitalpåsen!

Vad är skillnaden på Kisel Bionit och vanligt kiselgur?Hur hjälper jag min häst som har diarré?

Orsaker till att hästar får lös mage eller diarré är mycket varierande och det kan vara svårt att veta vad det beror på. Det kan vara alltifrån foder, allergiska reaktioner eller långvarig stress hos djuret. Ju längre hästen går med problemet, ju mer blir metabolismen störd och därför blir det också svårare att hitta permanenta lösningar på problemet.

Här är länk till ett blogginlägg som handlar om vätska i avföringen hos hästar, men som kan tillämpas även på generellt lös mage eller diarré, med grundläggande tips att tänka på när man har problem.

Probihorse-serien tillför ett brett spektrum av levande positiva mikroorganismer i tarmen och kan vara till stor hjälp för att komplettera andra åtgärder och för att återställa mage/tarm i balans. En majoritet av mikroorganismerna överlever passagen i tarmen och påverka positivt i tjocktarmen.

För lös mage rekommenderar vi att till en början ge Vital Probihorse i kombination med Kisel Bionit. Det är vårt "grundrecept" för lösa magar och hjälper de flesta gott och väl. En del behöver även tillsätta Flytande Probihorse, vi rekommenderar att man isåfall gör det efter att man gett Vital och Kisel Bionit i 1-2 månaderförst.

Mikroorganismerna hjälper hästen att ta upp vitaminer, spårämnen, antioxidanter samt själv bilda enzymer och aminosyrer - ämnen som krävs för en regenerering av tarmceller och för kroppen i stort. Har hästen gått länge med lös mage är det ofta ett problem att hästen inte kunnat ta upp näringsämnen som behövs från fodret.

Vital Probihorse arbetar särskilt långt in i tjocktarmen medan Flytande Probihorse är aktivt redan direkt i mag- och tarmkanalen och tunntarmen.
Kisel Bionit skapar ett gott ph-klimat i tarmen så att goda mikroorganismer trivs och de icke önskvärda (tex candida) inte trivs. På så sätt är Kisel Bionit en stöttningsprodukt för Probihorse-produkterna så att de får maximal effekt. Dessutom rensar Kisel Bionit ut tungmetaller från tarmkanalerna.
Har hästen haft lös mage länge kan det senare, när hästen börjat återhämta sig, vara en god idé att stötta upp lever och njurar med en stärkande kur. Vi har Örtferment som är 16 olika örter som fermenterats tillsammans med vår mikroorganismblandning.

Flytande Probihorse (utspädd med vatten 1:10 eller vår spray Balans Tulsi är till bra hjälp vid tvättning av svans och rumpa. Spraya på, låt verka 5 minuter och skölj/torka av. Det får effektivt smuts att lossna och lindrar/lugnar samtidigt huden som ofta är irriterad vid diarré.
Exempel på kundsvar:
problemet du beskriver är tyvärr väldigt vanligt. En mage/tarm i obalans är så känslig och reagerar för minsta lilla.

Det är lätt hänt att tarmfloran blir störd, kan vara alltifrån avmaskning, vaccination, att de ätit foder med lite mögel i förra året, stress eller candida.
Mitt förslag är att börja med att ge Vital Probihorse + Kisel Bionit. Vital arbetar främst i grovtarmen och hjälper kroppen att ta upp näring. Kisel Bionit samverkar med Vital genom att det skapar ett gott pH-klimat i tarmen så att de goda mikroorganismerna trivs, samt att det även rensar ut toxiner och slaggprodukter.
Trappa upp under två veckors tid, börja med någon matsked Vital de första dagarna och gå upp till ca 1,5 dl. Full dos Kisel bionit till russ är ca 20-25 ml.
Efter någon månad kan man även smyga in låg dos av Flytande Probihorse eller Örtferment för att långsiktigt bygga upp hållbarhet. Ca 20 ml av någon av dem brukar vara lagom.
Utvärtes kan du spraya Flyta
nde Probihorse (utspätt med vatten 1:10) eller Balans Tulsi på rumpa och svans. Låt verka några minuter, sedan lossnar allt smuts enkelt och du kan spola av eller svabba med svamp. Lindrar irriterad hud.

Du borde se resultat inom två - tre veckor efter att upptrappningen är klar, oftast märker man redan innan viss förändring.

Kan jag ge Probihorse hela tiden eller ska jag ge som kur?

Det går bra att ge av Flytande Probihorse, Vital Probihorse och Kisel Bionit som en del av den dagliga foderstaten utan uppehåll. Örtferment däremot bör ges som kur, ca 3 månader är lagom, med minst 3 månaders uppehåll däremellan. Det är den vanliga rekommendationen för de många örter att man ska ta en paus mellan kurer. Om hästen behöver få av Probihorse-serien hela tiden är på individuell basis. Många använder produkterna som stöttning efter avmaskning, vaccination, vid foderbyten eller vid pälssättning och ger annars inte med gott resultat.Är hästen i övrigt frisk och mår bra kan man ge det som förebyggande, för att slippa framtida problem, vid behov. Eller så kan man börja ge någon vecka innan väntat foderbyte, flytt eller avmaskning och några veckor efter. Har hästen däremot djupare problematik och visar tecken på störd mage/tarmflora, kan det behövas att man ger hela tiden under minst ett år eller mer. Exempel på det är hästar som har metaboliska sjukdomar, eksemproblematik, konstant diarré eller sköra hovar. Hästar som fått mycket medicin behöver oftast också få goda bakterier under lång tid då tarmfloran fått ta stryk och kan ibland vara helt utslagen. Det tar helt enkelt längre tid att komma tillrätta med större problem än med mindre.

Hur lång är hållbarheten på öppnad förpackning?

Hållbarheten på öppnad förpackning är till stor del beroende på förvaringen, se här ovan om hur man bäst förvarar produkterna.Vid rätt förvaring håller Flytande Probihorse i sin bag-in-box upp till 6 månader. Den kan förvaras i rumstemperatur, kallare går också bra men inte under fryspunkten. Detta för att vissa mikrobgrupper är lata vid låga temperaturer och går helt enkelt i ide. Under tiden tar andra mikrobgrupper över.Vital Probihorse håller i ca 10 månader öppnat om förvaringsbetingelserna är optimala. Ju oftare de utsätts för luft, sol eller fukta, ju sämre blir hållbarheten. Har man påsen och öppnar dagligen, brukar vi därför säga 4-5 månader.Det är enkelt att se på Vital om det blivit dåligt, går inte att missa. Vital som blivit dåligt har mörka, soppiga, fuktiga fläckar som luktar gamla sopor. Det kan antingen bli ordentligt mörkbrunt eller så får det en grå trist färg, som ser “död” ut istället för den gyllenbruna färgen.

Hur förvarar jag produkterna?

Miljardtals med levande mikroorganismer behöver vissa betingelser för att hållas vid liv och för att hela sammansättningen ska finnas redo när de behövs. Alla våra produkter som innehåller levande mikroorganismer behöver förvaras över 0 grader och under 35 grader. Att tänka på i kallstall på vintern, och viktigt är också att akta sig för varma bilar under sommaren.Flytande Probihorse trivs bäst i sin bag-in-box, där det är väl skyddat från luft och solljus. Tappa ut det som ska användas efter behov. För utvärtes bruk, om det ska blandas ut med vatten i tex blomsprayflaska, tappa hellre ut ofta och gör ny blandning. Vi rekommenderar att max göra blandning för två dagar utspätt.Detta för att mikroorganismerna som kommer i kontakt med vatten och luft anpassar sig efter omgivningen och sammansättningen förändras. Eftersom det är i en flaska och inte på tex en hud eller i magen på ett djur, får de heller ingen föda och så småningom svälter de ihjäl.Vita Probihorse är lite stabilare då kliet fungerar som ett habitat åt mikroorganismerna, men även Vital behöver så fritt från luft och solljus som det går. Vi rekommenderar påsklämma och för säkerhets skull stoppar vi i en hink med lock också.Om man vet med sig att påsen kommer att räcka länge, häll över behov för några veckor i yoghurburk med lock, glasslåda eller annan plastförpackning som är förslutande. Förslut sedan den stora påsen ordentligt och ställ mörkt. Det är det dagliga öppnandet av påsen som gör att Vital inte har lika lång hållbarhet i öppnad förpackning.Örtferment och Bright förvaras bäst i kylskåp (allra helst i nedre delen där det inte är lika kallt).

Vital eller Flytande Probihorse - vilket ska jag välja att ge min häst?

Undersökningar har visat att Flytande Probihorse verkar direkt från svalg, i magsäcken och tunntarmen medan Vital är aktivt långt bak i matsmältningssystemet, dvs blintarmen, tjocktarm och ändtarm. För att säkra goda mikroorganismer genom hela systemet vid problem rekommenderar vi därför att ge halv dos av vardera. 

Här kan du läsa mer ingående om skillnaderna mellan Vital och Flytande Probihorse

Det luktar starkt när jag öppnar Vital-påsen!

Vital Probihorse luktar speciellt, särskilt när påsen är nyöppnad. Doften har beskrivits som “aceton” “gammalt rödvin” “vinäger” eller “söt-sur” eller “jäst”. Det är helt normalt och i sin ordning! Doften brukar lägga sig efter att påsen öppnats några gånger.Så länge det luktar åt det syrliga hållet, eller söt-syrliga, är det helt i sin ordning att det också luktar åt alkoholhållet. Det ska däremot ALDRIG lukta skämt, som sopor eller härsket. Det ska heller aldrig finnas mörka soppiga fuktfläckar.

Vad är skillnaden på Kisel Bionit och vanligt kiselgur?

Kisel Bionit innehåller precis som Kiselgur mycket kisel (65% i Kisel Bionit och 85% i Kiselgur). Kisel Bionit innehåller även många viktiga spårmineraler. På mikroskopisk nivå är det stor skillnad mellan dem. Kiselgur har väldigt vassa kanter om man kikar på det i ett mikroskop, knivbladsvassa. Vårt Kisel Bionit har mjukare form, partiklarna är mer som oktaver och därmed är de inte så "riviga". Precis som kiselgur är det en till 100% naturlig produkt.Kisel Bionit har ett högre pH-värde och motverkar försurning. Det är negativt joniskt laddat, vilket innebär att det drar till sig tungmetaller och toxiner som oftast är positivt joniskt laddat.Kisel Bionit har dock inte samma verkan mot parasiter som det finns teorier om att Kiselgur har, antagligen pga av de vassa kanterna i kiselguret. Men samma goda verkan på hovar och maghälsa, och enligt oss - mer därtill.Vi har valt att tillhandahålla Kisel Bionit just för att det samverkar så bra tillsammans med Vital och Flytande Probihorse, de kompletterar varandra. Kisel Bionit skapar ett gott pH-värde i mage/tarm så att de goda mikroorganismerna trivs!