Optimera foderomvandlingen & förbättra näringsupptaget med Probihorse

Magsår - vad kan man göra?

|17/02, 2024

Magsår - vad kan man göra?

Den här vintern har vi fått ovanligt många frågor till oss på Probihorse om magsår hos hästar. Både diagnosticerad av veterinär och misstanke om magsår pga olika symptom. I vår lilla serie "Vad kan man göra?"  har vi samlat våra bästa råd och tips kring olika åkommor, för att förhoppningsvis kunna vara till hjälp och att fler hästar ska må bättre. Den här gången fick ämnet bli magsår hos häst. 

När man läser på om magsår, är bilden inte särskilt rolig. En del experter menar att så många som 37% av alla hästar lider av någon form av magsår, och för tävlingshästar förekommer ännu högre siffror, har sett siffror på 63%. Oavsett om de siffrorna stämmer eller inte, finns det helt klart alldeles för många hästar som lider av det. 

När vi får frågor hos Probihorse om hästar med olika besvär eller problem, brukar vi försöka att ge svar som inte bara handlar om hur Probihorse-produkterna kan vara till hjälp utan även försöka se till helheten och andra åtgärder som kan vara bra för att komma tillrätta med ett problem och för att hästen ska må bra och bli långsiktigt frisk. Vi har fått otroligt fina återkopplingar genom åren, där Probihorse-produkterna i kombination med andra råd lett till helhetshälsa och hästar som mår bra. Här är våra vanligaste råd när någon hör av sig med häst som har problem med magsår (självklart är alla tips från oss i samråd med och som komplement till veterinärs behandling och rekommendationer): 


  • Öka tuggtiden på dygnet så långt det bara är möjligt, för att hästen ska få tugga de 16 timmar per dygn som är naturligt för dem. Bra hö och långa tuggtiden är grunden för att minska mängden magsyra som bildas när de inte tuggar. Är fri tillgång möjligt och om hästen inte är direkt överviktigt, är det att rekommendera, annars många små mål fördelat på dygnet tex med höautomater, fodergrindar etc. Ge hellre många små portioner än några få rejäla. 

  • Kolla tänderna så att hästen kan tugga optimalt. Matsmältningen börjar redan i munnen.

  • Stressfri miljö är otroligt viktigt. Här är det bra att se över alla aspekter, vända på varenda sten och utgå från hästens naturliga grundläggande behov. Fungerar sammansättningen i flocken? Hur har hästen det alla de timmar du inte är där? Utevistelse? Hur är hästens tillgång till kontinuerlig rörelse? Observera hästen, hur är det sociala livet för den? Och även i träning. Begär jag rimligt av hästen för dess ålder och förutsättningar? Känner sig hästen duktig och uppskattad? Det här är ett stort ämne som många skriver om. Att så många tävlingshästar magsår är ett oroande problem som vi inte kan blunda för. Ingen har missat att debatten just nu är intensiv kring tävlingshästars mående. Det handlar inte bara om ridning utan vilka villkor hästen har i sin vardag och det är en viktig faktor att göra allt man kan för att skapa en harmonisk miljö för hästen. 

  • Kolla parasiter samt verka för en frisk miljö kring hästen för att minska parasittrycket ( det här behöver nästan ett helt eget inlägg. Vi har bra produkter från Probihorse för parasithämmande åtgärder i hästens miljö och samarbetar ofta med kunniga Anki från Hästochhusdjurslabbet)

  • Balans i mineraler i förhållande till hö. Helheten är viktig där! Upplever du att din häst är stressad och hudkänslig, är det tex ofta bra med extra magnesium, men för att det ska bli rätt med mineraltillskott, stäm av först mot övrigt foder så att din häst får rätt mineraler och slipper brister/överskott.

  • Ta bort  eller minska kraftfoder/spannmål så mycket som möjligt. Ta bort alla foder som innehåller onödiga tillsatser/utfyllnadsmedel. Och var gång hästen får foder som inte är hö, är det bra att ge Probihorse i samma giva. 

  • Fibrer före stärkelse.

  • Gör uteslutningsmetoden på tillskott som du misstänker att hästen kan vara känslig mot, lägg till ett i taget och utvärdera efter en tid.

  • Kolla värdena på höet så att det inte är för kraftigt för hästens behov, samt att det är i bra skick även på vårkanten.

  • En ört som jag (Ingegerd) ofta rekommenderar är Slippery Elm (rödalmsbark), som lenar och bildar som en gel vilket minskar smärta och är samtidigt snällt för magen. 

  • Probihorse. Vi har fått otroligt fin respons genom alla år och fortsätter att rekommendera denna hjälp för magen. Goda mikroorganismer hjälper till med foderomvandlingen, spjälkar upp näringen och minskar bildandet av magsyra. Man kan ge Vital Probihorse som många fått goda erfarenheter av. Detta år är vi extra glada att även kunna rekommendera  EVERYDAY Probihorse som är utvecklat för att hjälpa extra känsliga magar. Förutom samma goda mikroorganismer som i Vital Probihorse, är basen för Everyday speciellt utvalda ingredienser för att lugna slemhinnorna i magen. Dinkel, jordärtskocka, milda vardagsörter samt nigella och hampafrön, skyddar tarmarna och hjälper till att omvandla kolhydraterna i tex hö på ett bra sätt. Läs mer här om EVERYDAY

Probihorse-produkterna kan lindra problemen. Ett råd om hästen har stora problem, är att ge Probihorse vid flera tillfällen per dag om det är möjligt, för att hjälpa till bildandet av magsyra. Alla våra Probihorse-produkter neutraliserar magsyran och lindrar besvären i hela matsmältningskanalen. De hjälper till att få en bra bakteriemiljö och minskar magsyran. 


PROBIHORSE-KUNDERS SAMLADE TIPS: 

Vi har även, när vi skulle skriva det här inlägget, frågat i vår fina FB-grupp Probihorse för hästar, om råd, tips och erfarenheter. Vi har haft den här gruppen i många år och vet att det finns stor kompetens samlad där, och det är alltid intressant att höra tankar om vad som fungerat och inte fungerat. Vi fick så många bra tips och råd där med, och har samlat dem här: 

  • Pepparmynta sänker pH och syran och neutraliserar magsafterna m.m Att tillföra det i tex infusion/ dekokt ( the) kan visa om det befinner sig i magsäck eller är något annat i stort sett direkt eftersom hästen då visar det. Kamomill har en lugnande och bredare inverkan. Aloe vera kan ges under en längre tid för att läka sår. 
  • Följande hjälpte min häst m svåra sår på tunntarmen. De läkte på kort tid o veterinären var förundrad att det gick så fort:

    Linfröavkok (häll 1 liter kokande vatten över 1 dl linfrön, låt stå över natten). Blanda i 1 dl chiafrön, 1 dl örtblandning (kamomill, läkemalva, älgört, lakritsrot), ev magnesium, rivet äpple (läste att äppelpektin är läkande för magsår) o precis före fodring 1 dl Probihorse Vital. Ge gärna hälften morgon o hälften kväll, men inte alla som har möjlighet till det. Hästen mådde också bra av medicinen Andapsin, vilket veterinären skrev ut. Behandlingen hjälpte definitivt mot de sår han först hade, o som sagt var veterinären, specialist på magsår o magproblem, imponerad över hur snabbt det läkt.

  • Vi ger upp till 6 grovfodergivor per dag, både hö, hösilage och halm. Sedan berikning i hagen med sly och gran. Samt örter efter årstid.

  • Har en häst som hade magsår som först blev behandlat med peptinor i totalt 20 dagar.

    Sen bort med all spannmål, ge hö och inte hösilage, lång tuggtid, helst fri tillgång, ha stora hagar vintertid som främjar rörelse gärna med gräs så långt in på vintern som möjligt. Undvik lusern vid det akuta stadiet, en del hästar är känsliga mot både pellets och hackad lusern, välj höpellets istället. Lugnt i hagen och j stallet, så lite yttre stress som möjligt, hästar som kommer och går påverkar mer än man tror.

  • Linfrö koka 10 minuter låt stå några timmar 2 dl till en litet vatten.bra bildar gele

  • 1 msk mald Bockhornsklöverfrö tillsätter jag lucernpelletsen vid insläpp. När han hade konstaterat magsår fick han även 1 msk på morgonen i lite uppblött Lucernpellets.

  • Vår ponny hade magsår pga allergi mot bland annat spannmål och lucern.

  • Rutiner är också viktiga för hästen att tex grovfoder ges samma tider. En del behöver rutinerna mer än andra för att tex slippa stressa/oroa sig för nästa mål mat kommer. 

Tack så mycket för all fin återkoppling!

Har du något bra tips som du upplevt hjälpt för häst med magsår? Om du vill, får du gärna dela med dig till oss så att vi kan hjälpa ännu fler hästar att må bra! Maila till [email protected] eller skicka ett PM/DM, vi vill alltid lära oss mer och det är kontakten med alla er som vi lär oss mest av. 


Varma hälsningar 

Ingegerd från Probihorse