Optimera foderomvandlingen & förbättra näringsupptaget med Probihorse

Hjälp för hud och päls med Probihorse

|10/08, 2018

Hjälp för hud och päls med Probihorse

I det här inlägget tar vi en närmare titt på orsakerna till hudproblem hos hästen och ger tips och förslag om hur Probihorse kan vara till hjälp som en del i att rätta till orsakerna. 

Glänsande päls och frisk hud på hästen beror på många interna och externa faktorer. Tyvärr anses hudproblem ofta som isolerade faktorer. Försök att förbättra hudens hälsa begränsas då till externa åtgärder. Orsakerna bakom klåda, en försvagad hudstruktur och matt och spröd päls blir för många en plågsam vardag. När det väl gått så långt att det blivit synligt har man en lång väg tillbaka. Då krävs tålamod och långsiktigt uppbyggande. Det tar ofta lika lång tid att komma tillrätta med problemen som de har pågått. De insatser man gör under höst/vinter/vår ser man nästa sommarsäsong.

Orsaker till hudproblem hos hästen

Vår erfarenhet är att förekomsten av kliande hudproblem i de flesta fall är till följd av en störning av den mikrobiella balansen på hudytan. Störningen av balansen kan orsakas av både interna och externa faktorer.

Interna orsaker inkluderar ökad avgiftning via huden. Huden är till ytan det största reningsorganet. En frisk hud i balans håller oönskade bakterier borta av sig själv. När kroppen bär på för många toxiner och slaggprodukter och vill bli av med dem, leder det till en förändring i mikroorganismernas sammansättning på huden.

Det faktum att kroppen avgiftar många av dessa oönskade ämnen genom huden är ett tecken på att lever och njurar redan är upptagna. Den ökade avgiftningen genom huden kan till exempel vara en följd av:

  • En felaktig sammansättning av foder (många foderblandningar innehåller syntetiska vitaminer och spårämnen, smaker, konserveringsmedel vilket leder till undernäring när det gäller behovet av mineraler, spårämnen, vitaminer) Vi vill verkligen understryka hur viktigt det är att välja mineraltillskott av hög kvalitet. Organiskt bundna mineraler innebär att hästen kan ta upp dem och tillgodogöra sig dem samt att de inte får i sig restprodukter som kan göra stor skada. Det är enormt stor skillnad även inom de olika grupperna av mineraler (oxid, proteinat, citrat osv) och det är inte alldeles enkelt att hitta rätt i djungeln. Jämför olika märken och se vad de faktiskt innehåller, mot vad hästens behov är. 
  • Fel balans mellan makro- och mikromineraler. Många hästar i Sverige har underskott på viktiga spårmineraler som tex zink och koppar. Misstänker man det, behövs en ordentlig genomgång av foderstaten i förhållande till kvoterna i hö/bete. 
  • Rester av läkemedel och/eller avmaskning, eftersom deras nedbrytningsprodukter måste avgiftas. Självklart är vi hästägare tacksamma för att dessa finns till hjälp när veterinärvård behövs eller när hästen fått maskangrepp. Det behövs dock en kunskap om att tarmfloran påverkas av dem och att hästen kan behöva hjälp med att rensa ur dem ur systemet. 
  • Besprutat/konstgödslat hö och marker med rester av bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel tar effektivt bort den mikrobiella balansen som naturen är så bra på att skapa själv. 

Stress, miljöombyten, mykotoxiner i hö mm kan ha förändrat tarmfloran hos hästen. Eftersom bakterierna i mage/tarm har en viktig uppgift att rensa ut slaggprodukter leder en förlust eller obalans hos dem till att det blir svårare för kroppen att göra sig av med det som inte ska vara där. Ansamlingar av slagg/toxiner påverkar i sin tur lever/njurar.

En blandad form av inre och yttre påverkan för kliande hudproblem kallas ofta för sommareksem. Hästarna är allergiska (inre inflytande) mot knottens saliv (yttre påverkan). Allergirelaterad klåda utvecklas vid kontaktpunkterna. Om huden skadas av insekters bett och stark sol, bildas i sin tur sekundära inträdesportaler för oönskade bakterier och den onda cirkeln är igång.

Det finns även rent externa faktorerna för hudproblem som till exempel kan vara en konstant belastning av höga ammoniaknivåer i stalluften, användning av schampon med tveksamma ingredienser eller syntetiska pälsvårdsprodukter som stör hudmiljön på känsliga hästar.

Vad händer när hudmiljön förändras?

Om sammansättningen av mikroorganismerna på huden förändras är pH ofta orsaken. Mikroorganismer är mycket känsliga för sina levnadsförhållanden. Även vid små förändringar har andra mikroorganismer plötsligt en multiplikationsfördel. Då sprider sig icke önskvärda bakterier, svampar och parasiter på hudytan vilket får stora följder. Ett exempel som varje hästägare som haft flera individer har märkt, är att en del hästar får mer angrepp av parasiter, insekter, löss mm. Hudens mikrobiella hälsa kan vara avgörande för hur individen drabbas.

Staphylococcus aureus är en sådan bakterie som faktiskt är bland de ofarliga hudbakterierna, så länge hudmiljön är intakt och har rätt ph-värde så att rätt grupp av mikroorganismer trivs. Om det finns optimala levnadsförhållanden för rätt sorts bakterier stör den inte balansen. Finns det däremot sprickor, öppningar, fel ph-värde kan det leda till inflammatoriska förändringar i huden och orsaka allvarlig klåda.

Hur skapar man lägre känslighet för hudproblem hos hästen?

Varje hästägare har olika möjligheter att skapa förutsättningar för en bra hudhälsa. Även om man inte kan göra allt på samma gång kan enskilda åtgärder och förbättringar påverka hudens utseende. Här är en ”önskelista” från oss:

  • En optimal tillförsel av naturliga näringsämnen, aktiva ingredienser och energi anpassad till rasen, prestanda och ålder
  • En hälsosam tarm som bidrar till ett kraftfullt immunsystem som motverkar allergiska reaktioner och till och med utvecklingen av allergier
  • En frisk hästhållning med tillräcklig utevistelse, bra marker och möjligheter till samvaro med andra hästar, ett hälsosamt stallklimat om behovet finns, en stressfri miljö för hästen
  • En intakt skyddad hud med rätt ph-värde

Som en del av ett helhetsperspektiv på hästens hälsa stöttar vi upp med Probihorse för att tarmfloran ska vara i balans. Vi ger Probihorse dagligen till våra hästar, speciellt de som är känsliga gör vi inte uppehåll med. Vi ger halva dosen var av Vital och Flytande. När man gett en längre tid kan man minska dosen så att det är en underhållsdos. Tex stor häst (ca 500-600 kg): 1,5 dl Vital Probihorse och 30-40 ml Flytande Probihorse under första 3-6 månaderna. Sedan gå ner till 1 dl Vital och 15-20 ml Flytande som underhållsdos, speciellt under lugna perioder. 1-2 gånger om året ger vi även Kisel Bionit i 2-3 månader, samt Örtferment som kur, en gång på hösten och en gång på våren.

Foder för minskade hudproblem

Hästen bör få naturligt, obearbetat foder så långt det är möjligt . Behovet av mineraler, vitaminer och spårämnen kan exempelvis vara täckt av högkvalitativa växtbaserade blandningar av högsta kvalitet, med bra hö/bete som viktigaste grunden.
Probihorse-serien kan komplettera om man misstänker att tarmfloran blivit störd eller påverkad negativt. Man kan ge som kur i tre månader, eller mer permanent för känsliga hästar eller om man vet med sig att det finns andra faktorer som stör hästens tarmflora. Vital Probihorse är 100% naturligt och bidrar till att naturliga vitaminer, spårämnen, mineraler, enzymer, aminosyror och antioxidanter kan verka i hästens system. Det är bakterierna i magen som sköter om foderomvandlingen och bidrar till en metabolisk hälsa.

Om hästen anses behöva kommersiella spannmål eller pellets, speciella mineral eller vitamintillskott - håll ögonen öppna för syntetiska eller gentekniska tillskott! Ofta tillverkas komponenterna i vitamin-mineraltillskott i komplexa tillverkningsprocesser med höga temperaturer och innehållet blir förstört. Tillsatser som aromämnen, konserveringsmedel etc skadar mer än vad fodret gör nytta.

Problemet är att syntetiska ämnen ofta inte anses vara skadliga i tarmarna och absorberas i organismen. När cellerna sedan ska identifiera dem som byggnadsmaterial kan de inte identifiera särdragen. Cellerna känner helt enkelt inte igen dem och kan inte ta upp dem. I slutändan blir de en onödig belastning på ämnesomsättningen och måste avgiftas genom lever/njurar eller genom huden.

Maghälsan avgör många hudproblem

Tarmarna har en viktig filtreringsfunktion i kroppen. Det är i mage/tarm som det avgörs vilka ämnen som kommer in i kroppen och som utsöndras. Flera oberoende undersökningar har kommit fram till att ungefär 80% av kroppens immunförsvar är lokaliserad här.  I en tarm finns många miljarder mikroorganismer som är ansvariga för att avgöra vad som är spill/slaggprodukter, vad som är reparationsbeståndsdelar och vad som är byggstenar för cellerna.

Denna process kan lätt störas, exempelvis genom: Obalanserad utfodring, förstörda eller giftiga ämnen, brist på motion och mental eller fysisk stress. Vi måste alltid utgå från hästens elementära behov både fysiskt och mentalt för att kunna avgöra hur vi ska kunna hjälpa dem. 

Förbättra villkoren med Probihorse

Hästar som lever i mänsklig vård utsätts alltid för högt tryck av patogena bakterier, eftersom

  • De ständigt kommer i kontakt med sin egen avföring och
  • Hästens utrymme är relativt litet.

När det gäller hudhälsa handlar det framför allt om den första punkten, mindre om strukturella förändringar för bättre hudhälsa. Även om strukturella förändringar (mer utrymme, så att hästen till exempel utvecklar fasta platser för spillning) såklart medför lättnad då hästen har större valmöjligheter. Det är inte naturligt för hästen att äta mat nära sin avföring. 

Att spraya med Natur Probihorse regelbundet i stallet/lösdriften minskar antalet nedbrytande, sönderfallande och patogena bakterier runt hästen. Eftersom förruttnelse förhindras, produceras ammoniak knappt och parasittrycket kan också minskas. Flugor och andra parasiter som lägger sina ägg i spillningen och samtidigt kalasar på hud som är irriterad/öppen orsakar infektioner. Genom att spraya med Natur Probihorse bryter man den onda cirkeln mellan parasiterna och värddjuret. 

Skydda eller skada mikroorganismer på huden

Huden tjänar som ett skyddande, sensoriskt och reglerande organ. Den utför viktiga funktioner i regleringen av kroppstemperaturen, vatten- och elektrolytbalans, relation mellan protein, fett och kolhydrater, absorptionen av syre, utsöndrande av koldioxid och hjälper levern och njurarna i utsöndringen av nedbrytningsprodukter från kroppen.

Huden består av flera lager. Det yttre hudskiktet är det vi kan se och det som utsätts för direkt miljöpåverkan - epidermis. I och mellan hudlagren lever en mängd fördelaktiga mikroorganismer tillsammans med en fin skyddande film som bildas av talgkörtlarna och hudceller. De består bland annat av fettsyror, oorganiska salter, proteiner och immunglobuliner. Mikroorganismerna är den naturliga syramanteln hos huden. 

I människans vård påverkas hästens hudlager av olika faktorer, som möjliggör ett flertal negativa mikroorganismer som stör huden miljön och kan skada huden.

De mikroorganismer som Flytande Probihorse och även Balans Tulsi innehåller finns även överallt i naturen. Det är mikroorganismer som naturligt stödjer bevarandet och återuppbyggnad av syramanteln hos huden. Genom regelbunden användning kan de tränga undan negativa organismer så att huden återfår balansen som de optimala naturliga förhållanden erbjudit. 

Vi tvättar av våra hästar regelbundet vatten som vi blandat med Balans Tulsi eller Flytande Probihorse. Schampo och andra medel undviker vi så långt det går för att inte störa hästhudens mikrobiella flora. 

För envisa problem med huden, brukar vi blanda den här krämen: 

2 msk Hovboost
20 ml Flytande Probihorse
1 msk kokosolja
2-3 ml Ringblomsextrakt (kan uteslutas men är väldigt bra tycker vi)
Vatten att blanda till önskad konsistens

Slutsats

Probihorse kan användas som en del av ett helhetsperspektiv för att ta itu med orsakerna till hudproblem. Vi anser att problemen främst beror på inre orsaker men som även samspelar med yttre faktorer. Viss forskning finns men mycket är än så länge oklart varför vissa individer drabbas mer än andra. Vår erfarenhet visar att det är viktigt att ta hand om hästens tarmhälsa genom en rad åtgärder. Ju längre hästen haft synliga problem, ju längre tid kan det ta att komma tillrätta med dem, men självklart ser man steg på vägen till förbättring. Börja nu i höst med att bygga upp inför nästa säsong genom att se över alla delar i hästhanteringen. 

Vi vill också understryka att ingen av våra produkter eller råd är menade att ersätta veterinärvård. 

Ta hand om varandra

Hälsningar
Ingegerd
Probihorse